Program


#100ÉVESEKVAGYUNK Jubileumi hangverseny
5

#100ÉVESEKVAGYUNK Jubileumi hangverseny

Centenáriumot ünnepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 17. hétfő, 19:30

Bartók Béla: Cantata profana
Liszt Ferenc: A-dúr zongoraverseny
***
Johannes Brahms: I. (c-moll) szimfónia, op. 68

Ránki Dezső – zongora
László Boldizsár – tenor
Bretz Gábor – basszbariton
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János és Vashegyi György

1923-ban még nem ezen a néven, hanem Székesfővárosi Zenekarként kezdte meg működését az együttes, melynek mai neve ahhoz a művészhez kapcsolható, aki negyedszázada új alapokra helyezte a zenekar működését: Kocsis Zoltánhoz. Az ünnep fényét Bartók, Liszt és Brahms zenéje adja, a műveket vezénylő Kovács János és Vashegyi György (ősz óta a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója) a hazai karmestertársadalom legjelesebbjei közé tartozik, a szólista pedig Ránki Dezső személyében olyan világklasszis, aki a száz év több mint felében visszatérő vendége volt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjeinek.

A hangverseny nyitószámaként felhangzó mű, a Cantata profana jelképekbe foglalt üzenete illik a magyar nemzeti zenekultúra centenáriumot ünneplő, fontos műhelyéhez, hiszen Bartók a kompozícióban az Új iránti elkötelezettség mellett éppúgy hitet tesz, ahogyan a „tiszta forrás” gondolatának is szószólója. Liszt több mint húsz éven át, 1839 és 1861 között dolgozott második, A-dúr zongoraversenyén. A tématranszformáción alapuló mű egyetlen összefüggő tétel, hat részre osztva. Brahms I. szimfóniája a hagyomány és az újítás egységét felmutatva képviseli a folytonosság szellemét, hiszen míg a mű kifejezésmódja, harmónia- és színkészlete mindenestől a romantikáé, formavilága erőteljesen merít a beethoveni örökségből.

Ránki Dezső (1951) pályája 1968-ban a Zwickau-i Nemzetközi Schumann Versenyen aratott győzelmével kezdődött. A világhírű művész több mint fél évszázada tolmácsolja töretlen maximalizmussal Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Debussy, Ravel, Bartók és mások remekműveit. Liszt zenéje különleges helyet foglal el repertoárján. A népszerű és sokoldalú tenor, László Boldizsár izgalmas és fordulatos pályája a Cotton Club Singers évtizedes tagságától vezetett az operaszínpadokig. A gazdag orgánumú basszbariton, Bretz Gábor egyike a valóban világhírű hazai opera- és hangversenyénekeseknek: alakításait a milanói Scalától a New York-i Metropolitanig mindenütt lelkes ünnepléssel honorálja a közönség. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral régi kapcsolatot ápoló Kovács János (1951) nemcsak az egyik legtöbbet foglalkoztatott és legnagyobb tudású-tapasztalatú magyar karmester, de kivételes művészi alázatáról és a muzsikus partnerek iránti empátiájáról is híres. Vashegyi Györgyöt, az NFZ új főzeneigazgatóját elsősorban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítójaként ismeri a hangversenyközönség, ám a karmester több mint harminc esztendős eddigi pályája folyamán univerzális érdeklődésről tett tanúságot, a régi zene mellett a 19. és a 20. századi repertoár alkotásait is vezényelve.

Ajánlatunk


Boris Eifman / ifj. Johann Strauss A PYGMALION-HATÁS Balett két felvonásban

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!