Program


Gaetano Donizetti: Maria Stuarda

Gaetano Donizetti: Maria Stuarda

Magyarországi bemutató. Koncertszerű opera három felvonásban, két részben, olasz nyelven.
A szöveget írta Giuseppe Bardani, Friedrich Schiller azonos című műve alapján.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. április 10. vasárnap, 19:00

Gaetano Donizetti: Maria Stuarda
koncertszerű opera

Erzsébet fogva tartja a skót királynőt, Máriát, ám halogatja kivégzését, mert tudja, hogy azzal még több ellenséget szerezne Angliának. Leicester grófja, akibe Erzsébet még mindig szerelmes, megkísérli, hogy kegyelmet kérjen szíve új hölgyének, Máriának. Ez annyira felbőszíti az angol királynőt, hogy azon nyomban aláírja a halálos ítéletet.

Érdekes, hogy az ősbemutató két főszereplője ki nem állhatta egymást, aminek egyik oka az volt, hogy az akkor már ünnepelt zeneszerző kegyeiért versengtek. Az egyik próbán az Erzsébetet alakító énekesnő a hajánál fogva kezdte ráncigálni kolléganőjét, amit az egy jól irányzott ökölcsapással torolt meg. Ez a mozzanat még akkor is túlzásnak hatott, ha a megfelelő dramaturgiai ponton történt, mégpedig ott, ahol Erzsébet és Mária egymást becsmérlik.

A bajokat tovább tetézte, hogy az Olaszországban intenzíven működő cenzúra is beleszólt a librettóba. Végül maga a nápolyi király be is tiltatta a darabot, mert a hatalommal való visszaélés ecsetelését megengedhetetlennek tartotta. Harminc évvel később, miután lecsillapodtak a kedélyek, végre elővették az eredeti változatot.

Donizettinek ezt az operáját viszonylag ritkán játsszák, de a Tudor királynőkről szóló operafűzért (Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux) nemrég hatalmas sikerrel mutatta be a Metropolitan Opera.

Szereplők:
Elisabetta................................. Boross Csilla
Maria........................................ Kolonits Klára
Roberto Leicester..................... Horváth István
Talbot........................................ Cseh Antal
Cecil......................................... Szélpál Szilveszter
Anna......................................... Máthé Beáta

Alkotók:
Látványtervező: Szabó Gábor
Karigazgató: Flórián Gergely
Zenei asszisztens: Hermann Szabolcs, Zalánki Rita
Súgó: Molnár Tünde
Ügyelő: Stefanik Sándor
Rendezőasszisztens: Czene Zoltán
Vezényel: Dinyés Dániel

Közreműködők:
a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara

Ajánlatunk


Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet az ország elismert tüdőgyógyászati centruma, elévülhetetlen érdemei vannak a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban is. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

A belépőjegy tartalma a múzeum kiállításának megtekintését (végvári életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény, régi eszközök gyűjteménye, porcelánbaba gyűjtemény, csárda múzeum, lovas eszközök gyűjteménye...) állatudvar, nyuszisimogató, magában foglalja a mosdó használatát, játszótérét és a program leírásában szereplő összes szolgáltatást.

Ajánló


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!