Program


Győri Filharmonikus Zenekar - Zarathustra

Győri Filharmonikus Zenekar - Zarathustra

Műsor:
L. v. Beethoven: Hegedűverseny, op. 61
R. Strauss: Imígyen szóla Zarathustra, op. 30

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 25. csütörtök, 19:00

Győri Filharmonikus Zenekar - Zarathustra

Közreműködik: Gyenge Tibor - hegedű
Vezényel: Rajna Martin               

A veszprémi Hangvillában rendezett hangverseny műsorában elsőként a hegedűirodalom legfontosabb versenyműve, Ludwig van Beethoven 1806 karácsonyán bemutatott D-dúr hegedűversenye csendül fel, amely az úgynevezett „szimfonikus versenymű” gondolatának tökéletes megvalósulása: a kortársak briliáns csillogású, ám talmi értékű virtuóz koncertjei helyett a magasrendű zenei tartalmat állítja a középpontba, amelynek kibontásából a hegedű és a zenekar egyforma jelentőséggel veszi ki a részét. A szólót a Németországban működő erdélyi származású kiváló hegedűművész, Gyenge Tibor játssza. A második félidőben a német későromantika zenekari zenéjének egyik legnagyobb igényű alkotása, Richard Strauss 1896-ban írott és bemutatott Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeménye csendül fel. A mester szinte lehetetlen feladatra vállalkozott e művében: Nietzsche híres filozófiai költeményét zenei hangokra lefordítva mesélte el e hatalmas fejlődéstörténetet. A Győri Filharmonikus Zenekart Rajna Martin vezető karmester dirigálja.

A Győri Filharmonikus Zenekar nyárindító koncertjének műsorát a 18. század egyik legjelesebb német zeneszerzője, Georg Philipp Telemann művével kezdi. A mester neve kissé nagy kor- és pályatársai, Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel nevének árnyékába szorult – ám a maga korában Németországban híresebb volt mindkettőjüknél. De ne gondoljunk véres rivalizálásra: Telemann mindkettőjükkel baráti viszonyt ápolt. Hatalmas méretű életművének egyik legjelentősebb műfaja a szvit, amelyből több százat alkotott: ezúttal a C-dúr szvit csendül fel, amely „Vízizene” címmel ismert. A pontos elnevezés mindazonáltal „Hamburgi apály és dagály” lenne: a Hamburgi Admiralitás alapításának századik évfordulóját köszöntő kompozíció ünnepi menetben vonultatja fel a mitológia tengeristeneit és istennőit a jeles esemény alkalmából. A hangverseny második felében Schubert mély zenei gondolatokban bővelkedő, némileg megtévesztő melléknevével ellentétben a derű és az optimizmus hangjait is megszólaltató IV. szimfóniája hangzik el. Az est dirigense a zenekar állandó vendégkarmestere, a Salzburgból érkezett Bényi Tibor lesz.

Ajánlatunk


Vásároljon komplex élményt, tekintse át ajánlatainkat! Rendelje meg előre az ebéd- vagy vacsoramenüt, vagy válasszon étel- és ital vouchereink közül!

Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events a tavaly decemberi teltházas A Gyűrűk Ura legszebb dalai koncert után most a Harry Potter-filmek legemlékezetesebb zenéit bemutató műsorral tér vissza.

Ajánló


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének…

A tengerparti szálló valójában családi villa, aminek tulajdonosával meghitt viszonyba keveredik. Egy szép napon a rendező felesége elhatározza, hogy meglátogatja…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!