Program


Idegenvezetők Világnapja 2023 - Szita Klára
2

Idegenvezetők Világnapja 2023 - Szita Klára

A hely, ahol Óbuda, Buda és Pest egyesítésével megszületett Budapest!
Épülettörténeti séták a Pesti Vigadó helyi idegenvezetőinek vezetésével.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. február 26. vasárnap, 15:00

150 évvel ezelőtt, a Pesti Vigadó falai között született meg Magyarország új fővárosa BudapestPest, Buda és Óbuda egyesítésével. Az1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el a három városrész egyesítését, mellyel világvárosi növekedés kezdődött. A hivatalos alapító okiratot 1873-ban írták alá a Déli teremben,Budapest születésnapját pedig november 17-én ünnepeljük minden évben. Az erre az alkalomra rendezett ünnepélyen a Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában adták elő Liszt Ferenc Krisztus oratóriumát.A Pesti Vigadó a pesti Duna-part máig meghatározó eleme, a világörökségi helyszín része, mely rengeteg történelmi eseménynek adott helyet.

A Pesti Műegylet 1840-ben itt rendezte első magyarországi kortárs képzőművészeti kiállítását, de fontos megemlíteni az első Magyar Iparmű kiállítást, mely 1842. augusztus 25-én délután 3 órakor nyitotta meg kapuit a Redoute épületében, s amelynek főszervezője Kossuth Lajos volt. Az épület rövid időn belül a pesti kulturális élet kedvelt központja lett és a legkülönfélébb rendezvényeknek adott helyet. 1882. február 12-én került sor az Írók báljára és számos jótékonysági bál is megrendezésre került.Az 1838-ban pusztító árvizet követőenLiszt Ferenc koncertet adott az árvízkárosultak megsegítésére 1839. december 27-én.

Ezen eseményekből kaphatnak ízelítőt azok a látogatóink, akik részt vesznek a sétáinkon és megtekintik a múltat bemutató Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti fotókiállításunkat, amely nem csak az épület, hanem azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy-egy jelentős eseményét eleveníti fel. A séta a Pesti Vigadó 6. emeleti Panoráma Teraszán ér véget, ahol a látogatót páratlan kilátás és lenyűgöző panoráma fogadja

Ha többet szeretne megtudni erről a csodálatos épületről, szíves figyelmébe ajánljuk a nemrégiben megjelent, Holló Szilvia Andrea: A Pesti Vigadó c. könyvének bővített kiadását, mely megvásárolható a Vigadó Pontban.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2023. február 22-én, február 25-én és február 26-án a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet a sétákra, azaz egységesen 1250 Ft/fő áron.

A vezetés időtartama várhatóan 60 perc

A csoport létszáma: max. 35 fő

Találkozó: a séta előtt 15 perccel a Pesti Vigadó (Bp. V. Vigadó tér 2.) Előcsarnokában, a Jegypénztárnál.

Időpontjaink és idegenvezetőink: 

2023. február 22. szerda 13:00 – Aradi Péter

2023. február 22. szerda 15:00 – Tolnai Szilvia

2023. február 25. szombat 11:00 –Drescher Feri

2023. február 25. szombat 15:00 –Kozák Attila

2023. február 26. vasárnap 11:00 –Pancsik Károly

2023. február 26. vasárnap 15:00 –Szita Klára

Ajánlatunk


Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a legendás Shukishvili!

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Ajánló


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!