Program


Minden idők legnagyobb műkincsrablása – Dr. Kovács Ágnes előadása

Minden idők legnagyobb műkincsrablása – Dr. Kovács Ágnes előadása

A Hegyvidék Galéria két részes programsorozata a valaha volt legnagyobb és legszervezettebb műkincsfosztogatással, a II. világháború alatt a német nemzetszocialista vezérek által elkövetett műkincsrablásokkal, illetve az ellopott műkincsek felkutatásának és visszaszerzésének kalandos útjával foglalkozik.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 9. kedd, 18:00

Minden idők legnagyobb műkincsrablása 
Művészettörténeti előadás 

A háborúk sokszor nemcsak a területszerzés eszközei, mindig voltak kulturális céljaik is, a legyőzött fél identitásának megsemmisítése kultúrájának elrablása által. A Hegyvidék Galéria két részes programsorozata a valaha volt legnagyobb és legszervezettebb műkincsfosztogatással, a II. világháború alatt a német nemzetszocialista vezérek által elkövetett műkincsrablásokkal, illetve az ellopott műkincsek felkutatásának és visszaszerzésének kalandos útjával foglalkozik. Elsőként a Robert M. Edsel nagysikerű könyvéből készült „Műkincsvadászok” című filmet vetítjük le, mely erről a heroikus küzdelemről szól, bemutatva azokat a szereplőket, akik visszaszerezték az utókor számára az európai művészet legértékesebb alkotásait. A filmvetítést követő héten dr. Kovács Ágnes művészettörténész tart előadást, akinek 2018-ban „A hajlított kalap” címmel jelent meg könyve a témában, kiegészülve a magyar műkincsek – közöttük a magyar királyi korona, az úgynevezett ezüstvonat történetével, amelyeknek elhurcolásáért viszont a Szálasi kormány volt a felelős.

„Régebben egyszerűen csak fosztogatásnak nevezték, de ma már sokkal kifinomultabb nevekkel illetik a dolgokat. Ugyanakkor én kijelentem, hogy minden kifosztok, és mindent viszek, amit látok!” – jelentette ki Hermann Göring birodalmi marsall 1942 augusztusában. Göring nem véletlenül volt ilyen magabiztos a megszállt területek műkincseinek elrablása tekintetében, hiszen a Harmadik Birodalom vezérének, Adolf Hitlernek is egy olyan világmúzeum létrehozása volt az álma, amelyben az emberiség által addig létrehozott legértékesebb műalkotások fogják hirdetni az általa létrehozott ezeréves birodalom dicsőségét. Ebből a célból államilag szervezett műkincsrabló szervezeteket hoztak létre, amelyek megszállt országok közgyűjteményeiből – és főként zsidó származású tulajdonosoktól raboltak el műtárgyakat. A német birodalom 750.000 műtárgy eltűnéséért vagy megsemmisüléséért volt felelős. Ezért már a háború alatt a szövetségesek létrehozták a MFA&A (Műemlék, Képzőművészet és Archívok) intézményét, amely arra volt hivatott, hogy az elrabolt műkincseket megmentse, összegyűjtse és tulajdonosainak visszaszolgáltassa. 

Előadó: Dr. Kovács Ágnes művészettörténész

Időpont: 2023. május 9. (kedd) 18:00

Az előadás az elmaradt 2023. április 26-i alkalom pótlása. Az április 26-i előadásra már megváltott jegyek a május 9-i időpontra automatikusan érvényesek.

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!

Kép // Göring műtárgyainak elszállítása Berchtesgadenből, 1945 tavasza

 

Ajánlatunk


Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!