Program


Petra von Kant keserű könnyei (1972) -Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

Petra von Kant keserű könnyei (1972) -Magány-ügyek – Sorsok a német újfilm sűrűjéből / MÜPA FILMKLUB

Lassan negyvenegy éve, hogy meghalt Rainer Werner Fassbinder. Harminchét évesen. Rendezőként negyvennégy filmet hagyott maga után: lélekviharban bővelkedő, provokatív, a német múltat és jelent egészen új nézőpontból vizsgáló filmeket. Huszonhét éves volt, amikor saját drámájából filmre vitte a Petra von Kant keserű könnyeit, amelynek minden szereplője nő.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 13. hétfő, 19:00

A belső történések filmje. Az egymástól való függések, az egymásra utaltság, a lassú égésű viszonyok drámája. Olyan film, amelyet apró gesztusok, színek, tétova mondatok tartanak mozgásban. Nehezen felejthető.

A Petra von Kant keserű könnyei egyetlen térben - Petra von Kant lakásán - játszódik. De ez a tér minden, csak nem egyszerű. Kezdetben annak tűnik. Petra von Kant divattervező, és a lakás részletei (divatrajz, kirakatbabák) erre látszanak utalni. Látszólag még az is, hogy történetünk hősnője, Petra von Kant (Margit Carstensen) állandóan átöltözik, újabb és újabb parókákban tűnik fel. Aztán lassan felismerjük, hogy a színekkel, szabásvonalakkal, parókákkal és sminkekkel folytatott játék egy önálló jelentésréteget alkot a filmben. A kamera folyamatosan fedezi fel - olykor a háttérben - a jelentőségteljes elemeket. És világossá válik, hogy az eredetihez, a színpadra írt műhöz képest a mozgókép tud valami egészen megrendítőt. Képes megragadni az érintést. Az érintés hiányát is. Meg azt, hogy az olykor suta mondatok, tétova emberi szerepek miképpen válnak teljessé két kéz vagy test találkozásakor. Tökéletes példája ennek a hallgatag Marlene (Irm Hermann), aki olyan, mintha egy német expresszionista filmből lépett volna át Fassbinder világába. És akkor még nem is beszéltünk Hanna Schygulla alakításáról, aki ekkor már évek óta meghatározó színművésze Fassbinder filmjeinek. Digitális trükkökre ne számítson senki. Fél évszázada még hittek az ember ember által való megjelenítésének erejében.

Német nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.


Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Ajánló


Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért…

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!