Program


Villa a város felett - Vezetett bejárás a Lónyay-Hatvany-villában
5

Villa a város felett - Vezetett bejárás a Lónyay-Hatvany-villában

Budapest egyik legszebb fekvésű telkén, a Várhegyre felkúszó Hunyadi út legvégén egy villaépület magasodik. Az oszmán-török korban a budai Vár egyik védműve, az Aranybástya állt itt. A Duna pompás panorámáját nyújtó telekre a dualizmus éveiben Lónyay Menyhért pénzügyminiszter, majd miniszterelnök számára Ybl Miklós, a magyar historizmus építészetének mestere tervezett úri lakot.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. augusztus 28. vasárnap, 14:00

Budapest egyik legszebb fekvésű telkén, a Várhegyre felkúszó Hunyadi út legvégén egy villaépület magasodik. Az oszmán-török korban a budai Vár egyik védműve, az Aranybástya állt itt. A Duna pompás panorámáját nyújtó telekre a dualizmus éveiben Lónyay Menyhért pénzügyminiszter, majd miniszterelnök számára Ybl Miklós, a magyar historizmus építészetének mestere tervezett úri lakot. A meredek lejtőn felépült pazar villa épületében őrizték a két világháború között az ország második legnagyobb festészeti magángyűjteményét. Báró Hatvany Ferenc festő és mecénás kivételes ízléssel összeválogatott kollekciója a főváros gyöngyszemének számított, meglátogatása szinte kihagyhatatlan program volt a hazánkba érkező, művészet iránt fogékony európai értelmiségiek körében. A Hatvany-gyűjtemény, amely a 19. századi francia festészeti anyagával akkor még a Szépművészeti Múzeumot is lekörözte, a második világháborúban esett szét, s került zömében a Szovjetunióba. Sétánk során nemcsak az épület fordulatokban gazdag történetét és egykori lakóinak regénybe illő sorsát ismerjük meg, hanem a világégésben teljesen elpusztult, majd nemrég újraépített villába is betekintünk.

INDULÁS: Információs pont – Szent György tér

ÉRKEZÉS: Lónyay–Hatvany-villa (Csónak utca 1.)

IDŐTARTAM: 90 perc

Jó tudni!

Sétánk útvonala nem akadálymentesített, a programon meredek lépcsőkön, szűk folyosókon közlekedünk. Kérjük, ezt vegye figyelembe a jelentkezéskor.

Sétánk a meghirdetett időpontban, pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni. Megértését köszönjük!

Programunk rossz időjárás esetén is elindul, ezért kérjük mindig az időjárásnak megfelelő öltözettel készüljön.

Programunkat 12 éves kor felett ajánljuk.Az oldalon közzétett fotók, szöveges tartalmak, valamint a Budai Várséták programelemei és sétái során elhangzó előadások szerzői jogi védelem alatt állnak, amelyek jogtulajdonosa a Várkapitányság Nonprofit Zrt. A jogtulajdonos engedélye nélkül tilos azokat részben vagy egészben akár eredeti, akár átdolgozott formában rögzíteni, többszörözni, nyilvánosan előadni vagy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tenni, harmadik személynek továbbadni. Jogsértés esetén a Várkapitányság Nonprofit Zrt. megteszi a szükséges intézkedéseket és megindítja a vonatkozó jogszabályok szerinti eljárásokat.

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Ajánló


Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!