Program


Ways of Realization: Modern Art Orchestra plays the music of Szabolcs Oláh

Ways of Realization: Modern Art Orchestra plays the music of Szabolcs Oláh

A Modern Art Orchestra a 2022/23-as évadban a legkiválóbb mai magyar zeneszerzőket hozza el az Opus Jazz Clubba. Hatrészes koncertsorozatukban olyanokkal dolgozik együtt, akik a nagyzenekari hangzással kísérleteznek, új utakat keresve.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. október 27. csütörtök, 20:00

A komponisták egyben az estek szólistái is lesznek, és friss darabjaikat mutatják be a zenekarral. Az egyedülállóan magas színvonalú Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél és a zenekar muzsikusai műfaji határokat meghaladó szemlélettel nyúlnak a zenéhez. Játékuk és kompozícióik középpontjában a zenei kreativitás, a zenei gondolat szabad kifejezése áll. Ebben az évadban a magyar modern zene olyan autonóm alkotóival működnek együtt, akiknek gondolkodásmódja a legközelebb áll hozzájuk.

Oláh Szabolcs a Modern Art Orchestra 2005-ös alapításától 2009-ig volt a zenekar kreatív magjának aktív tagja: állandó gitárosként, valamint szerzőként és hangszerelőként is dolgozott. Ebben az időszakban jelent meg többek között a „Karácsonyi Napló” és az „Eclectic Path” című album, utóbbi Szabolcs három saját kompozíciójával. 2009 után Oláh Szabolcs rendszeres vendégművésze maradt a zenekar koncertjeinek. 2014-ben mutatták be „Gathering Around the Well” című egészestés szvitjét, majd 2018-ban megjelent a „Winding Road” című album, amely átfogó válogatás a MAO-nak írt műveiből.

Jazz nagyzenekari művészetét mindig is a Modern Art Orchestrával való együttműködés inspirálta. Miközben mélyen hatott rá Fekete-Kovács Kornél, Bacsó Kristóf, Hárs Viktor és Oláh Kálmán zenéje, már a kezdeti időkben körvonalazódott saját hangvétele és koncepciója, amellyel a kortárs bigband stílust gazdagítja. Amellett, hogy példaképének tekinti Maria Schneidert, aki a finom, lágy, légies hangszerelést képviseli, Oláh Szabolcs már első bigband darabjaiban is alkalmazta a szokatlan metrumokat, izgalmas páratlan ritmusképleteket, valamint a jellegzetes polifonikus dallami rétegződést. Szintén jellemző rá a természetes, ösztönös, ugyanakkor átgondolt melodikus építkezés, valamint a jazzben szokatlan harmóniasorok alkalmazása.

Legújabb szvitje, melyet a Modern Art Orchestra számára komponált, folytatja a megkezdett művészi utat, azokkal a tapasztalatokkal gazdagodva, amelyeket a Conservatorium van Amsterdam jazz-zeneszerzés és -hangszerelés mesterszakán szerzett 2020 és 2022 között. A stílusok széles spektrumára való nyitottság egyre inkább megmutatkozik Oláh Szabolcs zenéjében, így kompozíciós technikái között felfedezhetünk klasszikus zenei, valamint rock hatásokat is, amelyek alapvető részévé váltak zeneszerzői identitásának.

A „Ways of Realization” című szvit minden tétele tiszteletadás egy-egy olyan szellemi tanításnak vagy tanítónak, akik a legmélyebb hatást gyakorolták a szerzőre élete során. Ezek az esszenciális zenei reflexiók kronologikus rendbe állítva mutatják be húsz év olvasmányélményeit és gondolati utazását. A hat tétel egy-egy ösvényt, életutat jelez a spirituális megvalósítás felé, harmonikus egységbe hozva az olykor látszólag egymásnak ellentmondó tanításokat: Ji-King, Maynard James Keenan, Szepes Mária, Rudolf Steiner, Dainin Katagiri, Massimo Scaligero.

Közreműködik:

Oláh Szabolcs - gitár
Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

Ajánlatunk


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Ajánló


Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!