Program


Závada Péter-Subicz Gábor: Leonce és Léna

Závada Péter-Subicz Gábor: Leonce és Léna

„Ne nyígj nekem, tesó, az gáz. Na fogd: boros pohár.
Merülj le, ott a búskomorság tengermélye vár.
Mint egy perzsa gyöngyhalász, ma úgy tekintsd a szeszt.
Hozd bánatod medréből föl a legszebb gyöngyöket.”

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 25. szerda, 19:00

Georg Büchner – Závada Péter – Subicz Gábor: Leonce és Léna
zenés színpadi játék, ősbemutató
Bemutató: 2022. január 14. 19:00

Georg Büchner drámájának felhasználásával, Thurzó Gábor fordítása alapján a szöveget írta Závada Péter, zenéjét szerezte Subicz Gábor.

„Leonce a Normafánál? Ne már! Léna a Steximpex dúsgazdag tulajának lánya? Fú, de modern… Valerio mint repper? Minek? Büchnert teljesen felesleges átírni, egyrészt mert zseni volt, másrészt mert a szöveg úgy jó, ahogy van.”

A Leonce és Léna egy visszájára fordított Romeó és Júlia történet, ahol a szülők nem szétválasztani, hanem összeboronálni akarják gyermekeiket. A gyermekek tiltakoznak, világgá mennek, összetalálkoznak, és ismeretlenül egymásba szeretnek. Büchnernek ezt a művét tekintik az abszurd előhírnökének, mert az irodalmi közízlést megelőzve teremtett meg benne egy hihetetlenül modern, groteszk világot. A főszereplő üres, az apja degenerált, a nép korrupt, az emberek pedig képtelenek a gondolkodásra. Závada Péter dalszövegekkel, rappel, spoken worddel és néhány csavarral feldúsítva teszi maivá a Leonce és Lénát, hogy az eredeti mű gondolatiságát korunk nézői számára is érthetővé és élvezhetőbbé tegye. „Semmittevés, te vagy minden bűn kezdete! Unalmukban az embereknek nem szent semmi se! Tanulni sem röstellenek, imát motyogni, sőt: Van képük még szeretni is, piszok semmittevők! De házasodnak is, naná, s lesz mindnek gyermeke. Unalmukba így döglenek unalmasan bele. De addig is fontoskodó és bamba képpel él az összes, épp csak arról nincs lövése, hogy miér’?” Az ősbemutatóhoz Subicz Gábor írt a mai zenei irányzatokból kiinduló muzsikát, ami szimfonikus hangszerekkel szólal meg.

Szereplők:
Péter király........................... Cseh Antal / Réti Attila
Leonce herceg..................... Károlyi Krisztián
Léna hercegnő..................... Dobrotka Szilvia / Gubik Petra
Rosetta................................ Horák Renáta
Léna anyja........................... Vajda Júlia
Valerio.................................. Szívós László
Nevelőnő.............................. Fekete Gizi
Kalapos 1..............................Judik Patrik, Kövesi-Nagy Dániel
Kalapos 2..............................Börcsök Bálint, Taletovics Milán
Kalapos 3..............................Büte László, Tóth Péter
Pap........................................Piskolti László, Bagdi Zoltán

Alkotók:
Díszlet- és jelmeztervező: Varsányi Anna
Koreográfus: Hajdu Anita
Szcenikus: Szabó Gábor
Dramaturg: Varsányi Anna
Karigazgató: Flórián Gergely
Zenei vezető: Flórián Gergely
Súgó: Zsoldos Anikó
Ügyelő: Kürtös Petra
Rendezőasszisztens: Birkenstock Rebeka
Vezényel: Koczka Ferenc / Flórián Gergely
Rendező: Barnák László

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara.

Ajánlatunk


Május 27-29-én a gyereknapi hétvégén második alkalommal ismét jön az ország legnagyobb és legmozgalmasabb autó- és járműipari seregszemléje.

Az új élet küszöbén Simonnak is kijár az, ami minden jobb sorsra érdemes vőlegénynek: a legénybúcsú. Legalábbis így gondolja ezt Simon legjobb barátja és kollégája, Alex, aki igyekszik is feledhetetlenné tenni a szabadság utolsó estéjét. Egy szállodai szobában készülnek a fergeteges eseményre, s a kreatív cimbora be is szerez mindent, ami ilyenkor dukál..

Az esztendő egyik legkülönlegesebb darabjával, egy élőzenés tánckölteménnyel készül a Varidance és a Bartók Táncszínház társulata: a Vári Bertalan vezette csapat Petőfi Sándor, 1844 novemberében pár hét alatt papírra vetett művét, a János Vitézt viszi színpadra. Az 1904-es, Kacsóh Pongrác által megzenésített darab hangszerelését Szirtes Edina „Mókus” alkotta meg, aki mindezt a kultikus „Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák” zenekarának tagjaival kiegészülve adják elő.

Ajánló


Ray Cooney bohózatai a klasszikus angol vígjátékhagyományt követik, a rá jellemző virtuóz cselekményvezetéssel, a különböző félreértések és helycserék már-már az…

"Nekünk a közönség a legfontosabb. Ti vagytok a Neoton igazi bázisa, akik az évtizedek alatt is életben tartottátok a dalokat,…

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient Expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!